Van Laos naar Cambodja
Door: Jootje
Blijf op de hoogte en volg Jolanda
26 Augustus 2014 | Cambodja, Preah Seihanouk
Mijn laatste update eindigde dat ik met de slaapbus naar het zuiden van laos ging! Deze busrit is uiteindelijk 1 van mijn langste busritten ooit geworden! 17 uur is al lang en helemaal als je bij binnenkomst van de bus merkt dat je keelpijn krijgt en je in de daaropvolgende uren griep met lichte koorts krijgt! Moesten we ook nog 2 x overstappen in een andere bus en met een bootje voor we op don det waren, 1 van de 4000 Islands. Bij aankomst gutste het zweet echt van me af, maar aan alles komt een eind en na bijna een reis van 20 uur kon ik slapen. Even een middagje uitgeziekt en de volgende dag een fietstochtje gemaakt door de rijstvelden met als eindbestemming Azië's allergrootste waterval. Ook wel de niagara falls van Azië genoemd. Verder is er niet heel veel op dit eilandje dus de volgende dag weer de bus in op weg naar Cambodja! Ook weer een heel avontuur, ik denk dat vliegen een stuk makkelijker is om de grens over te komen. Duurde in ieder geval allemaal heel lang en de reis is ook niet heel luxe. In Cambodja is de regel 3 stoelen voor 4 mensen. Dat is dus best krap met al die westerse reizigers. In mijn geval duurde het een uur voor ze met tegenzin toegaven dat er echt niemand meer bij kon en konden we op pad naar Kratie. Plaatsje niet ver van de grens waar je de zeldzame Irrawaddy dolfijn kan spotten in de mekong rivier. Wat ik dus ook heb gedaan, want ik ben gek van vissies! Kratie zelf is echter geen reet aan en daarom maar 1 optie na het dolfijnenspotten, op weg naar het levendige en gezellig Siem raep. Hier 3 dagen gezeten om de beroemde tempels van angkor wat te bezoeken, te stappen, lekker te eten en een goeie massage te nemen. En ik had hier nog wel even kunnen blijven maar er wacht meer moois op me in Cambodja! In het zuiden liggen wat eilandjes met witte stranden en helder blauwe zee. Hotelbus geboekt, ja dat is dus een bus met bedden en tv'tje enzo, en in 10 uur naar sihanoukville gereden. Van hier gaat de boot naar koh rong en koh rong samloem. Nou heb ik dus de fout gemaakt om maar met de meute mee te gaan naar koh rong, waar het dus gewoon overal naar riool ruikt en de hele nacht muziek door de kamers bonkt. Lekker idyllisch! Maar ik had twee duiken geboekt dus ik had niet heel veel keus en moest een dagje in dit shithole overnachten. Volgende dag gillende het eiland verlaten en een vissersboot geregeld die mij privé even naar het andere eiland heeft geloodst. Bij aankomst zakte heel even de moed in m'n schoenen, stond ik daar op een verlaten strand en de boot vaarde al achter me weg! Maar eind goed al goed! Tussen de bomen lagen idyllisch bungalows verstopt met openlucht douche en een restaurant met heerlijk eten en s'avonds werd het een bar! Bezigheden van backpackers hier, zonnen, zwemmen, boek lezen en s'avonds eten, biertje drinken, dansen, twister spelen en zwemmen op zoek naar plankton, plankton geeft namelijk licht in het donker. Kortom, heel even in het paradijs mogen vertoeven. Morgen op weg naar phnom phen voor wat geschiedenisles over de khmer rouge periode.